Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 17:59 Jak pić,aby się nie upić jak tu trafiles/as?: Ze strony WWW
1) Wyśpij się przed imprezą. Wypoczęty organizm ma więcej energii, by unieszkodliwić alkohol.
2) Nie pij na pusty żołądek. Godzinę przed przyjęciem zjedz potrawę z dużą ilością białka i tłuszczu, które neutralizują alkohol. Może to być porcja mięsa, rosołu, flaczków, bigosu, sałatki z majonezem. Po zjedzeniu takich potraw na ściankach żołądka i dwunastnicy tworzy się warstewka ochronna. Dzięki temu przenikanie alkoholu do krwi znacznie się opóźni.
3) Jedz w czasie przyjęcia. Staraj się przegryzać trunki potrawami z dużą zawartością białka zwierzęcego. Lepiej zjeść schabowego czy stek wołowy niż spaghetti.
4) Nie delektuj się alkoholem. Trunek długo przetrzymywany w ustach lub pity powoli przez słomkę działa szybciej, bo 20% alkoholu wchłania się już w jamie ustnej - stąd znacznie krótsza droga do mózgu niż z żołądka.
5) Nie spiesz się z toastami, postaraj się zachowaę rozwaĹźne tempo picia. Odstępy między kolejnymi kieliszkami czy drinkami powinny wynosić co najmniej 20 minut, by dać organizmowi czas na wchłonięcie alkoholu.
6) Unikaj zwłaszcza nadmiaru trunków kolorowych (ciemne brandy, koniak, rum, porto, likier, czerwone wino). Zawierają one znacznie więcej szkodliwych, trudnych do usunięcia z organizmu składników, niż trunki czyste (wódka, dżin, białe wino).
7 ) Pij alkohol schłodzony albo z lodem - działa wolniej. Staraj się nie mieszać różnych trunków, bo wtedy ryzykujesz, że wypijesz więcej.
8) Popijaj trunki wodą mineralną,
"która rozcieńcza alkohol i uzupełnia zapotrzebowanie na składniki mineralne. Wybieraj wody niegazowane, bo zawarty w napojach gazowanych dwutlenek węgla wzmaga działanie alkoholu.
9) Nie przesadzaj z kawą. Dla pobudzenia wystarczy wypić jedną filiżankę. Nadmiar kawy, która ma działanie moczoppdne, powoduje odwodnienie, tak samo jak alkohol.
10)Tańcz jak najwięcej! Taniec poprawia krążenie, dzięki czemu alkohol szybciej „ucieka" z organizmu.
11) Podczas imprezy od czasu do czasu wyjdź na świeże powietrze, zrób kilka głębokich oddechów. Dodatkowa dawka tlenu przyspiesza proces przemiany materii, a tym samym umozliwia szybsze pozbycie się alkoholu z organizmu.
12) Przed pójściem spać wypij szklankę wody. Wtedy przebudzenie po zakrapianej alkoholem nocy nie będzie tak przykre.
Pozdro
Ostatnio zmieniony przez Arek Nie 23 Lip, 2006 19:13, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 19:40
jak tu trafiles/as?: ....................
no niektóre porady są dobre, trzeba będzie spawdzić, ale jeden mam praktycznie pewny (prawie 100% skuteczności u mnie) bo po piciu na drugi dzień głowa mnie boli jak cholera, ale jeżeli przed piciem wypije sobie gorący kubek-krem bądź rosół z kury to jest całkiem inne picie, nie dośź że więcej wchodzi w trakcie :hyhy: to jeszcze na następny dzień jest mniej problemów...
Ostatnio zmieniony przez Arek Nie 23 Lip, 2006 19:14, w całości zmieniany 1 raz
wrk [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 19:52
Ja nie mam z tym problemu, bo zawsze piję tak żeby się fest nie upić, zawsze piję z umiarem, bo miałem już okazję parę razy widzieć zachowanie kolesi, którzy trochę przesadzili z alkoholem i dla mnie to jest dno jak idzie typ po ulicy i przewraca się, co kilka metrów na dodatek mając oszczane spodnie a oczy przechodniów sś skierowane w jego stronę
Ostatnio zmieniony przez Arek Nie 23 Lip, 2006 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 20:21
jak tu trafiles/as?: ....................
wrk, tylko widzisz, ja czy wypiję 5 piw czy 10 to i tak mam problemy następnego dnia, więc ja nie mówie tu o upijaniu się do nieprzytomności, nawet jak flaszkę wypijemy we 2 to skuty nie jestem ale i tak mnie baniak napieprza następnego dnia... lipa...
Ostatnio zmieniony przez Arek Nie 23 Lip, 2006 19:19, w całości zmieniany 1 raz
wrk [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 20:33
To, co napisałem to nie miało nic wspólnego z twoją wcześniejszą wypowiedzią, a co do bólu głowy na następny dzień to też przeważnie go miewam
Ostatnio zmieniony przez Arek Nie 23 Lip, 2006 19:21, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Joceline
Uznanie dla: AGGRO, ERSGUTERJUNGE Pomogła: 9 razy Wiek: 21 Dołączyła: 19 Mar 2006 Posty: 2925 Skąd: o75 b-c
Wysłany: Nie 14 Maj, 2006 14:26
jak tu trafiles/as?: wrk przesłał mi link
najlepiej to nie mieszac alkoholi...Raz się upiłam tak, że przychodząc...a raczej byłam przyprowadzona...do domu, zaliczyłam bliskie spotkanie najpierw z wieszakiem na ubrania, a potem z podłogą :wstyd: W domu do tej pory jest z tego powodu smiech....a za kazdym razem kiedy mówię, że idę na drinka czy piwko tato smiejąc sie pyta, czy podtsawić mi miskę pod łóżko.... :/ No, ale to mnie czegos nauczyło... :padam: Teraz to pena kulturka...A poza tym, nie mam juł 15 lat, tym samym więcej w głowie.../no raczej :niepewny: /...hehehe
_________________ "Trzeba się godzic
ze chcesz mowic ale nikogo NIC to nie obchodzi
Albo nie umiesz albo zycie tak sprawilo
Ze o bolu nic nie powiesz i ukryjesz wszystko nawet miłość"
"Walka o pokój jest jak pieprzenie w imię dziewictwa"
Ostatnio zmieniony przez Arek Nie 23 Lip, 2006 19:33, w całości zmieniany 1 raz
Uznanie dla: AGGRO, ERSGUTERJUNGE Pomogła: 9 razy Wiek: 21 Dołączyła: 19 Mar 2006 Posty: 2925 Skąd: o75 b-c
Wysłany: Nie 14 Maj, 2006 14:33
bartii napisał/a:
to bylo dawno i nie prawda
dokładnie...
Ostatnio zmieniony przez Arek Nie 23 Lip, 2006 19:35, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Nie 14 Maj, 2006 15:02
bartii napisał/a:
Cytat:
A właśnie że nie kazdy. Ja tam gleby jeszcze nie zaliczyłem
Wszystko przed Toba
zyczymy miłych wrażeń....ps miej w pogotowiu ...potem troche ciało boli...
Ostatnio zmieniony przez Arek Nie 23 Lip, 2006 20:11, w całości zmieniany 1 raz